Håndværk og socialt samvær på Flynderupgård

Hver mandag formiddag mødes de frivillige Flynderupgårds Venner til håndværksmæssige sysler, snak og socialt samvær.

Mændene saver, hamrer, svejser og smeder. Kvinderne sylter, væver, syr og strikker. Kort sagt er alt som i gamle dage, når de frivillige Flynderupgårds Venner mødes hver mandag formiddag fra kl. 9 til 12.

Den gamle lystgård i Espergærde summer af liv, når de otte-ti mænd mødes i smedjen og tømrerværkstedet, mens de 12-14 kvinder indtager Nellemanns mindestue over Spisehuset. Her forbereder de bl.a. en række arrangementer, som Flynderupgårds Venner står bag i årets løb.

Lige nu er efterårsferien i fokus. Her inviterer Flynderupgård på kartoffelferie som i gamle dage, hvor børn og voksne kan samle kartofler i marken – og være med til en række andre aktiviteter som at bygge kastanjedyr, moste æbler og bage pandekager over åben ild.

Aktiviteterne er for en stor dels vedkommende bemandet med de frivillige fra Flynderupgårds Venner, og det kræver en hel del forberedelse.
Men når Flynderupgårds Venner mødes, handler det også om det sociale.

- Vi hygger os meget sammen. Vi starter mandagene med kaffe og skiftes til at have brød med, og så går snakken, fortæller Ingelise Jacobsen, som har været en af Flynderupgårds Venner i tre år.

Aktiv i syltegruppen

Dengang var hun lige flyttet hertil fra Fyn og havde brug for at lære nogen at kende. Hun ville gerne være frivillig, og da hun fandt en folder om Flynderupgårds Venner, tog hun kontakt til gruppen og har været med siden.

Ingelise Jacobsen er aktiv i syltegruppen, som består af fire kvinder, der laver syltetøj, både til Spisehuset og museumsbutikken.

- Vi bruger opskrifter fra gamle syltebøger, og bl.a. vores hyben-, blåbær- og solbærsyltetøj er i høj kurs. Det er syltetøj med mange bær og et lavt sukkerindhold. Som noget nyt skal vi snart til at sylte rødbeder, fortæller Ingelise Jacobsen.

De fleste af sylte-ingredienserne bliver købt, men ambitionen er, at flere bær og måske også rødbederne skal dyrkes på Flynderupgårds egne jorde.

Nørklegruppen

De kvinder, der ikke sylter, er med i ’nørklegruppen’, som bl.a. syr historiske dragter til aktiviteterne på Flynderupgård. De væver og strikker også, bl.a. små bamser som kan købes, når Flynderupgård har arrangementer.

Hos mændene i smedjen står der bl.a. reparationer af Flynderupgårds gamle landbrugsredskaber på programmet. De forbereder også kommende ferie-aktiviteter. I efterårsferien kan man på Værftsmuseet bygge sit eget skib ud fra et samlesæt – som er skåret i tømrerværkstedet på Flynderupgård. Så der er gang i træskæreriet.

Hylderne i værkstedet bugner af dele til foderbræt og fuglekasser – og der er flere på vej. De skal bruges til museets vinterferie-aktiviteter.

- Vi plejer at sælge 140-150 fuglekasser på en uge, fortæller Ole Clausen fra mandegruppen og fortsætter: - Når børnene får kasserne, er de i syv dele, som de skal banke sammen med søm. Vi hjælper og vejleder naturligvis. 

Beskæftiget i timevis

Til efterårsferien skal mandegruppen snart i gang med at ryge sild, fortæller han og viser den gamle rygeovn, hvor der skal ryges 80-100 sild.

- Børnene kan rigtig godt lide at komme hos os, fordi vi har god tid. Og det kan deres forældre og bedsteforældre også. Hos os er børnene beskæftiget i timevis, og vores aktiviteter koster en brøkdel af en Tivoli-tur.

Ole Clausen har været en af Flynderupgårds Venner i 26 år og har været med næsten fra begyndelsen. Han har nr. seks på medlemslisten. Også for ham er det sociale en vigtig del af mandagsmøderne.

- Møderne er helt klart et samlingspunkt for de frivillige. Vi har også ture og arrangementer sammen, bare for os. Vi har været ved Nakkehoved Fyr og har lige haft plankelaks-aften, hvor vi spiser varmrøget laks og hygger os, siger han.

Har du lyst til at blive frivillig i Flynderupgårds Venner, er du meget velkommen.

Læs mere om Flynderupgårds Venner

Vil du vide mere om efterårsferieaktiviteterne på Flynderupgård, så tjek Museerne i Helsingørs hjemmeside.

Læs mere om efterårsferieaktiviteterne på Flynderupgård

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer

Ingelise Jacobsen har fundet et nyt fællesskab i Flynderupgårds Venners syltegruppe, efter at hun flyttede til kommunen for tre år siden.

Ole Clausen har været aktiv i Flynderupgårds Venner i 26 år.

Kvinderne syr bl.a. historiske dragter, som bliver brugt, når Flynderupgård har sommerferieaktiviteter, hvor børnene kan prøve at være karl eller pige på gården.

I tømrerværkstedet bliver der skåret dele til træskibe, som børnene kan samle til en efterårsferieaktivitet på Værftsmuseet.

De fine hjemmestrikkede katte er til salg, når Flynderupgårdmuseet har ferieaktiviteter.