Løbeturen gør det sjovt at være sammen

Peter Larsen var med til at starte løbefællesskabet De Grå Sokker i starten af 90’erne. Ruterne er blevet kortere, men samværet er stadig stærkt.

Hver fredag kort før klokken 10 om formiddagen kan man et sted i Helsingør-området møde en flok utålmodigt trippende seniorer i løbetøj. Det er fællesskabet De Grå Sokker, der på klokkeslæt, året rundt, samles om ugens faste orienteringsløb.

Ruten og skoven er ny fra gang til gang, men de fleste af løberne, der alle er medlemmer af Helsingør Ski- & Orienteringsklub, er gamle kendinge, der har været med, siden De Grå sokker så dagens lys i starten af 1990’erne.

- Jeg vil ikke sige, at jeg løber, for jeg kan ikke rigtig løbe mere. Men jeg deltager stadig. Så går jeg i stedet, siger 89-årige Peter Larsen, der var med til at stifte fællesskabet i sin tid.

'Sokkerne' tæller op mod et halvt hundrede medlemmer, og der er sjældent under 30 til start. Men selvom størsteparten er mangeårige orienteringsløbere, så er det i lige så høj grad fællesskabet som motionen, der trækker.

Derfor gør det heller ikke så meget, at ruterne er blevet kortere med årene, og at der er tilføjet en gå-rute for Peter og andres skyld. Samværet er stadig levende, ikke mindst når de alle samles i HSOK's klubgård på Gl. Hellebækvej til efterfølgende omklædning og fælles frokost.

- Der er ikke noget med at begynde på madpakken, før alle er klar. Så bliver der ringet med klokken, men vi ender altid med at vente på de sidste, der ikke kan få gjort sig færdige under bruseren, siger Peter Larsen.

Kort og kompas

Det er også her, der bliver holdt mandtal, for det er sket før, at en uheldig løber er faret vild i skoven og ikke kan finde tilbage. En enkelt løber kom aldrig hjem. Han faldt om og døde på turen for år tilbage.

De Grå Sokker holder også træningslejr hvert år – skiftevis i Danmark og Sverige – og tidligere var det en ambitiøs weekend med hele tre løb bare på ankomstdagen. I det hele taget er fællesskabet baseret på en mangeårig kærlighed til orienteringssporten, og for at være medlem skal man da også kunne navigere efter kort og kompas.

Desuden skiftes medlemmerne til at lave de ruter, som de løber efter 51 uger om året – kun mellem jul og nytår får fodtøjet lov til at hvile.

Peter Larsen startede i sine unge dage med at dyrke atletik i hjembyen Hillerød. Men da familien i midten af 1960’erne flyttede til Tikøb, var løbebanen skiftet ud med sporene i skoven, og nogle år senere begyndte han i HSOK. Der har han været siden.

- Som spejder syntes jeg også, det var spændende at rode rundt ude i skoven. Det var det med at finde vej og være sig selv. Og den spænding har ikke sluppet, siger Peter Larsen, der også har sin samlever, Annie, med på ruterne i skoven.

Den anden halvdel af tiden deler han bl.a. med cykelholdet i Helsingør Motionsgymnaster, hvor han også er medlem, men også her kniber det efterhånden med kræfterne. Det stopper dog ikke den tidligere ingeniør, der bl.a. arbejdede i 25 år på virksomheden Danit i Espergærde.

For Peter Larsen skal ud på ruten, og især De Grå Sokker holder han fast i.

- Jeg ved ikke, hvor lang tid jeg har endnu, men jeg vil gerne blive ved med orienteringssporten. Det er det halve liv eller mere, siger han.

Fakta: De Grå Sokker

• Senior-fællesskab i Helsingør Ski- & Orienteringsklub.
• Medlemmerne mødes hver fredag kl. 10, hvor der løbes efter 3 ruter: 4, 3 og 2,5 kilometer. Desuden er der en gå-rute på 2 km.
• Medlemmerne skal kunne navigere efter kort i skoven og er bl.a. med til at lave kort over banerne
• Kontaktperson: Peter Larsen. Tlf. 52 46 41 67 / japela@webspeed.dk

Skriv til Peter Larsen

Foto: Niels Jessen

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer