Vær med til at fejre Nationalpark Kongernes Nordsjælland på lørdag kl. 11-15

På lørdag fejrer vi indvielsen af nationalparken på Flynderupgård Museet, Naturcenter Nyruphus og Hammermøllen.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland blev officielt indviet af Hendes Majestæt Dronningen på Esrum Kloster og Møllegård i tirsdags. I disse dage fortsætter festlighederne i de fem kommuner, som nationalparken går på tværs af i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Tag familien og venner under armen til en flot dag i den østlige hjørne af nationalparken.

Program:
Kl. 11:00: Flynderupgård Museet. Åbning af udstillingen "Magtens Landskab - på sporet af Kongernes Nordsjælland" med åbningstale af Benedikte Kiær og formand for nationalparken Carl Bruun.

Kl. 11-15. Naturcenter Nyruphus. Kom på tur med naturvejlederne, lær at skyde med bue og pil, smag på nyskudte sommerbukke og anden vild mad og masser af andre aktiviteter for hele familien. Læs mere om Vild åbning af Nationalparken.

kl. 12.25 Morten Sten Petersen, formand for Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening, i skikkelse af Johan Hartwig Ernst von Bernstorff, fortæller om Kongevejene og deres betydning for Nordsjælland ved milestenspælen.

Kl. 12-15. Aktiviteter på Hammermøllen. Smedene fra Raadvaad er på besøg og smeder bøsseløb kl. 14, 14.30 og 15. Derudover kan man se en model over Hellebæk anno 1823, Anes hus er åbent m.m.

Se hele programmet og få overblik over de andre fejringer på tværs af Kongernes Nordsjælland her.
Se TV2 Lorrys indslag om den officielle åbning.

Kort om nationalparken

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som den femte danske nationalpark på grund af områdets unikke natur-, landskabs- og kulturhistoriske værdier. I nationalparken finder du uberørt natur fra seneste istid, landets største skove og søer og masser af spor fra kirke og kongemagt, da områderne blev brugt til jagt, landbrug, skovbrug og tidlig industri.

Nationalparken rummer en lang række naturtyper og særlige plante- og dyrearter, som er på internationale lister over fredede eller beskyttelseskrævende naturtyper og arter. Som nationalpark kan man i endnu højere grad gå sammen om at beskytte dyre- og planteliv og styrke naturen.

Det gælder også for kulturminder som for eksempel slotte, gamle herregårde og særlige landskaber som Kronborg og Gribskovs parforcejagt-system, der begge er UNESCO verdensarv. Sammen med stenalder-gravhøje, ruiner fra middelalderen, renæssanceslotte, vandmøller og krudtfabrikker fortæller de om kongernes stræben efter magt og den store påvirkning, det havde på mennesker og landskab.

En nationalpark skal opleves. Derfor handler udviklingen af nationalparken også om at formidle natur og kulturhistorie i langt højere grad til glæde for beboere, erhvervsliv og turister. I nationalparken skal man finde en stor variation af oplevelser og friluftsliv, smage på naturens eget spisekammer og finde produkter fra lokale landbrug.

I mange år frem vil nationalparken udvikle sig i et tæt sammenspil mellem staten, kommunerne, nationalparkbestyrelsen, lodsejere, lokalsamfundet og en masse andre, der vil bidrage. Samarbejdet mellem aktørerne er afgørende for, hvordan nationalparken udvikler sig. Kodeordene er frivillighed og lokal medindflydelse.

Vil du vide mere?
Besøg udstillingen "Nationalpark Kongernes Nordsjælland i Nutid og Fremtid" på Esrum Kloster og Møllegård eller læs mere her og følg med på facebook