19-årige Marcus går fra bioteknologi til social- og sundhedsassistent

Marcus Mathiasen Dehn er en af de elever, der netop er begyndt på social- og sundhedsassistent-uddannelsen på SOSU H med praktikplads i Helsingør Kommune

For Marcus begyndte tankerne om en karriere inden for sundhed allerede for mange år siden, da hans oldeforældre kom på plejehjem. Efter sin ungdomsuddannelse på Helsingør Gymnasium tog det ham derfor ikke mange måneder, før han fandt ind på SOSU H’s grundforløb 2 og derefter en elevaftale i Helsingør Kommune.

Efter gymnasiet tog de fleste andre et sabbathår, men jeg vidste, at jeg bare ville i gang med en uddannelse og give noget til dem, der har brug for det. Jeg har i mange år vidst, at det skal være noget inden for sundhedssektoren. Det kan være handicappede, de ældre eller hvad der nu skal ske. Mit mål er egentlig bare at gøre andre menneskers hverdag nemmere og bedre, fortæller Marcus.

Motivationen til at begynde på studiet kom helt af sig selv for længe siden.

Mine oldeforældre boede i den sidste tid på plejehjem i Helsingør, og når jeg besøgte dem, kunne jeg se al den hjælp og støtte de fik hver eneste dag af de ansatte. Dét vil jeg også, tænkte jeg – og som elev i Helsingør Kommune føler jeg, at jeg også kan give noget tilbage for al den hjælp som mine oldeforældre fik.

Skoleforløbet som elev begyndte lige efter påske, og om ca. to år og ni måneder kan Marcus kalde sig selv for færdiguddannet social- og sundhedsassistent.

På de tre første dage har vi mest gennemgået en introduktion til fagene, men vi har også allerede bygget videre fra grundforløbet med teori om ansvar og lovgivning – og fået vores første case med en fiktiv borger, hvor vi skal finde ud af, hvad der kan være i vejen som første led i sygeplejerprocessen.


Marcus ser frem til den første praktik den 20. maj på et af kommunens plejehjem eller i Hjemmeplejen, og med sin baggrund fra gymnasiets linje for bioteknologi skræmmer teori ham heller ikke.

 Jeg glæder mig til at komme ud i praksis for at lytte og virkelig gøre det bedst muligt for folk. Og så kan jeg godt lide at arbejde med kemi, så det med at der indgår viden om medicin tænker jeg også er spændende.


Selvom interviewet med Marcus ikke skulle handle om corona-situationen, så er det alligevel et emne, der er svært at komme udenom – og især hvad man tænker, når man er på vej til at arbejde i social- og sundhedssystemet.

Det er et svært spørgsmål i disse tider. Jeg har rigtig meget respekt for dem, der arbejder med i sundhed lige nu – og selvom man selvfølgelig godt kan blive smittet, så er der jo nogen, der skal gøre det. Jeg glæder mig i hvert fald til at komme i gang.

Marcus Mathieasen Dehn bor i Helsingør, men læser til social- og sundhedsassistent på SOSU H i Hillerød, da SOSU H i Helsingør indtil videre kun tilbyder grundforløb 1 og 2 samt den fulde uddannelse til social- og sundhedshjælper.

Læs om social- og sundhedsuddannelserne her

Du kan søge ind som elev i Helsingør Kommune frem til den 24. april 2020.

Se jobopslagene her