Befrielsen markeres online i Helsingør

Lysfesten den 4. maj foregår i år uden tilskuere, men bliver transmitteret direkte på Facebook og YouTube.

Se livestreaming fra begivenheden mandag den 4. maj kl. 20.05

Den 4. maj 2020 klokken 20.36 er det 75 år siden, at frihedsbudskabet gjaldede ud i de danske stuer via BBC.

I lighed med tidligere år skulle befrielsen i år også have været fejret med en offentlig Lysfest ved Sveasøjlen. På grund af påbuddet mod forsamlinger større end 10 er det ikke muligt i år.

Derfor sker årets markeringen online, hvor man hjemme i stuerne kan overvære en kort mindehøjtidelighed ved Sveasøjlen. Her vil borgmester Benedikte Kiær holde en kort tale, ligesom der vil være kransenedlæggelse ved Sveasøjlen og mindestenen for de faldne under besættelsen.

Kranse, blomster og faner

Kranse og blomster er skænket af Den Danske Brigade via Hjemmeværnsdistrikt Nordsjælland, Sømandsforeningen Helsingør samt Helsingør Kommune.

Desuden vil der være faner fra Garderforeningen for Helsingør og Omegn, Forsvarsbrødrene for Helsingør og Omegn, Marineforeningen for Helsingør og Omegn samt Helsingør Sømandsforening.

Online mindegudstjeneste

Forud for markeringen af Danmarks befrielsen sendes desuden en online mindegudstjeneste fra Helsingør Domkirkeved ved domprovst Steffen Ravn Jørgensen, der ligeledes deltager ved kransenedlæggelsen.

Begivenheden ved Sveasøjlen starter på tidspunktet for frihedsbudskabet – klokken 20.36 – og vises på Helsingør Kommunes Facebookside og YouTube-kanal eller via kommunens hjemmeside.

På grund af Corona-krisen og forbuddet mod forsamlinger på mere end 10 personer er det IKKE muligt at overvære begivenheden på stedet, men kun online.

Se Helsingør Kommunes Facebook-begivenhed

Følg med på Helsingør Kommunes YouTube-kanal