Brandmand i hjertet

Mød brandmanden Søren Elkrog, der føler sig 100 pct. hjemme i Helsingør men må følge sit brandmandshjerte til Australien for en tid, som han siger.

Til daglig kører 30-årige Søren Elkrog lastbil. Men hver tredje uge har han aften- og nattevagt som deltidsbrandmand ved Helsingør Kommunes Beredskab. Det har han haft i et år.

- Jeg blev brandmand for 15 år siden, fordi jeg gerne ville gøre noget godt for andre. Og så har jeg altid haft en passion for røde biler. Jeg må sige, at det er det bedste jeg nogensinde har gjort. Det giver mig så meget. At vide jeg har været med til at redde et andet menneske, det er den vildeste følelse.


Vild med Helsingør

Søren Elkrog kommer fra Aarhus men bor i Helsingør på andet år sammen med sin kæreste – og siden i søndags også hustru - der boede i byen, da de mødtes. Han er vild med Helsingør.

- Jeg har aldrig været et sted, hvor jeg følte mig så meget hjemme. Og så er Helsingør Kommunes Beredskab jo et super sted at være brandmand. Vi har en fantastisk ledelse, et super kammeratskab og noget virkelig godt grej!

Sammenholdet på brandstationen i Helsingør er af en helt særlig karakter. Men det er også nødvendigt, at man kender hinanden godt.
- Jeg ses ofte med mine kollegaer privat. Vi kender hinanden rigtig godt, og det skal man for at kunne stole 100 pct. på hinanden i tilspidsede situationer, mener Søren.


Australien kalder

Senest har passionen for brandmandsjobbet ført den energiske brandmand ud i lidt af et eventyr. Sidst på ugen er han på vej til Australien med et hold af frivillige, som han selv har været med til at samle.

- Jeg sad og så nyhederne, og billederne fra brandene i Australien ramte mig. Mit brandmandshjerte kunne ikke holde til det. Så jeg lavede et opslag på Facebook, lidt for sjov, for at se om der var andre, der havde det ligesom mig og gerne ville hjælpe. Og det var der så. Og derfra gik det stærkt.

700 opkald på fire dage

Søren Elkrog fik henvendelser fra mange brandfolk og andre faggrupper over hele Danmark, der gerne ville med. Det er nu lykkes at få samlet et hold på ca. 10 personer, der formentlig kommer afsted torsdag eller fredag i denne uge. Foreløbig skal Søren og de andre frivillige være 14 dage i Australien. 

- Det er gået sindsygt stærkt det hele. Den anden dag havde jeg forsvarsministerens sekretær i røret. Det var ret vildt. I det hele taget har jeg haft omkring 700 opkald på min telefon på fire dage. Det har jeg ikke prøvet før.

Ved den årlige Nytårsparole som beredskabet afholdt i søndags nåede Søren og kæresten også lige at blive viet af Helsingørs borgmester, så der var styr på det praktiske.

- Vi skulle ellers have været gift senere på året men nu fremrykkede vi det, så alt er på plads, hvis nu der skulle ske noget, siger Søren.