Vild aften i Toldkammeret: Du bestemmer det næste kulturprojekt i det offentlige rum

Tre grupper er i finalen med dere idé til et kulturprojekt, der skal engagere andre. Vær blandt publikum og stem på den bedste den 5. februar

Foto: JoelMS

Siden november 2019 har en række hold arbejdet med deres idé til et kulturprojekt, der skal engagere andre og få folk til at være med. Nu er de tre bedste klar til at præsentere deres ideer for publikum i Toldkammeret den 5. februar klokken 19. Der er gratis adgang, og som publikum er det dig, der bestemmer, hvem der vinder og kan bruge 25.000 kroner til at gøre deres idé til virkelighed.

Ideerne er vidt forskellige, men fælles for dem er, at de har bred appel og vil foregå i det offentlige rum. På den måde vil rigtig mange kunne være med og få glæde af dem.

Du kan afgøre, om det skal være:

1. Tango på kajen
2. Det bynære landart projekt
3. En ekspedition til Helsingørs hemmelige "ikke steder" (Steder vi normalt går forbi, men som måske skjuler en stor fortælling).

Toldkammerets særlige quizmaster Henrik Milling er konferencier, og et panel – der samtidig har fungeret som udvælgelseskomité, stiller skarpe spørgsmål sammen med publikum inden afstemningen.

Panelet består af:
Michael Mathiesen, fmd. for Kultur- og Turismeudvalget, Helsingør Kommune
Marie Viltoft Polli, Helsingør Teater
Gry Jensen, JA-kontoret
Jørgen Sprogøe Petersen, tidl. Kulturchef, Helsingør Kommune
Mikael Fock, chef og kunstnerisk leder, Kulturværftet

Se løbende mere om arrangementet her

Toldkammeret er blevet folkets hus

Toldkammeret er blevet et sted, hvor gæster og brugere selv kan være med til at skabe, hvad der skal på plakaten i næste uge – og hvordan arrangementet skal se ud. Den udvikling er en bevidst satsning, som leder af Kulturværftet Mikael Fock og daglig leder af Toldkammeret Elisabeth Momme har stået i spidsen for. De er ikke et sekund i tvivl om, at samskabelse om kultur og fællesskaber er vejen til flere kreative oplevelser, som alle borgere kan få gavn af.

Toldkammeret er et offentligt rum og et mødested, hvor man blot kan kigge forbi og hygge sig, men også et sted hvor ideerne hurtigt kan få luft under vingerne, siger Elisabeth Momme. Der er kort fra ord til handling, og der kan sagtens være få dage mellem, at du kommer ind ad døren med din ide, til du selv står på scenen eller er travl med at få 20 andre til at lave noget sammen. Derfor laver vi også huller i vores programflader, så der er plads til de mere spontane ideer, siger hun.

Ideen med ”Skab jer sammen” og de 25.000 kroner er udsprunget af denne udvikling, og derfor har der ikke været nogen faste krav til, hvisken type kulturarrangement, der efterlyses.

Vi gør os ikke til smagsdommere for, hvad et godt kulturarrangement er, så derfor har vi stillet det løst op for at se, hvad det bringer. Og det kan sagtens være ideer, som folk ikke selv ser som et kulturarrangement. Måske er det et fællesskabs-arrangement med underholdning, måske bliver publikum klogere på et emne eller skal selv være med i en workshop - det skal I fortælle os, fortæller Elisabeth Momme.

Fællesspisning, politisk debat og åben jam

Hver dag kl. 17.30 er der fællesspisning i Toldkammeret, og siden det begyndte for to år siden har mange mennesker mødt hinanden her for første gang. Det er der kommet flere nye ideer til arrangementer ud af, og ikke mindst nye venner og kærester rundt omkring.

Fællesspisning er nemt at mødes om, og hver aften går snakken livligt mellem folk i alle aldersgrupper, fortæller Mikael Fock. Børnefamilier vælger at tage aftensmaden her efter ungernes aktiviteter, og du er hurtigt i godt selskab, hvis du dukker alene op. Rigtig mange af vores aktiviteter er begyndt med, at to har snakket sammen, og i Toldkammeret kan du nu for eksempel gå til tværspolitisk samtaleforum, brædtspil eller Byen Jammer, hvor en god aften byder på 50 musikere, der i grupper går på scenen for at spille de numre, de bedst kan lide, fortæller han med begejstring i stemmen.

Se Toldkammerets spiseseddel med alle arrangementer her