Hanne siger farvel til Helsingør men goddag til nye eventyr

Frivillig-koordinator, Hanne Andersen, går på pension ved udgangen af juni efter 44 år i Helsingør Kommune

Når man træder ind på Hanne Andersens kontor på Aktivitetscenter Hamlet, fornemmer man straks den positive energi og omsorgen for mennesker. Kaffekanden og småkagerne i dåsen på hylden bliver straks sat frem - og man skal ikke holde sig tilbage. Her er let til smil og latter - og rummet emmer af de mange alvorlige, hyggelige, faglige og sjove samtaler, der har fundet sted gennem årene.

68-årige Hanne Andersen går på pension ved udgangen af juni efter 44 år i Helsingør Kommune. Siden 1993 har hun haft titlen som frivilligkoordinator – et job der består i at engagere ældre over 60 samt efterlønnere og førtidspensionister i foreningsaktiviteter og frivilligt arbejde. Organisatorisk sidder hun i Center for Sundhed og Omsorg. Mange af de foreninger Hanne støtter og hjælper, har også deres daglige gang på Hamlet, og kan nyde godt af hendes ekspertise hver dag.

Mennesker skal have det godt

Som uddannet socionom har det altid været de ældre og udsatte grupper i samfundet, der har haft Hannes opmærksomhed.

Mennesker skal have det godt. De skal trives og ikke komme på plejehjem, før det er allermest nødvendigt. Jeg vil gerne motivere folk til at leve et godt liv. Hvis jeg kan hjælpe dem den vej, så er jeg glad, lyder det.

Hanne har tidligere arbejdet på bistandsområdet og i forskellige socialcentre blandt andet i Espergærde.

I en periode afprøvede Hanne og en pensionistvejleder muligheden for, sammen med frivillige pensionister, at lave udflugter og rejser til blandt andet Østrig. Det blev opstarten på Turkontoret, som blev dannet i 1994 – og stadig er en aktiv forening. 

På busturen til Østrig vandrede jeg frem og tilbage med øl og sodavand, så mange gange, at jeg plejer at sige, at jeg har gået til Østrig, griner Hanne.

Respekt og råderum

Det er blevet til mange milepæle i Hannes arbejdsliv. Hun står blandt andet bag den årlige Aktivitetsmesse i Helsingør Hallen og et aktivitetskatalog, der samler de mange foreningstilbud til pensionister og efterlønnere. Men hendes største succes mener hun selv, er, at der altid har været respekt for hendes arbejde både politisk og i ledelsen.

Jeg har altid haft råderum til at udføre mit arbejde og er ikke blevet pålagt at gøre noget, jeg ikke kunne stå inde for. Det gør mig stolt og glad.

Vær troværdig

Hanne arbejder ud fra mantraet: Ser du hælen af en frivillig, ser du aldrig tåen igen. Så det er bare med at holde fast i de frivillige, der gerne vil engagere sig i lokalsamfundet. Hun er da heller ikke i tvivl om, hvad der skal til for at fastholde og motivere de frivillige ældre borgere, som lægger så meget tid og energi i foreningerne.

Man skal vise respekt for dem og deres tid, og så skal man være til at stole på. Holde sine aftaler og sin tavshedspligt. Jeg tror også, det er vigtigt at være tilgængelig. Alle ved, at de kan ringe til mig også kl 21 om aftenen, hvis de har brug for det. Og ved du hvad; der er aldrig nogen, der misbruger den tillid.

Evnen til at samarbejde med forskellige mennesker er en vigtig egenskab, når man er frivilligkoordinator. Og det passer Hanne rigtig godt.

Jeg kan godt lide at snakke med folk og hjælpe dem med at løse knuder. Det bliver aldrig ensformigt, for der sker altid små ’forstyrrelser’. Nogen der lige stikker hovedet ind og skal bruge et godt råd.

Nye eventyr venter

På den anden side af arbejdslivet venter masser af nye eventyr for Hanne. Huset på Kreta skal passes, hun skal køre landet (og udlandet) tynd på motorcykel og i veteranbil sammen med sin mand, og så skal der være tid til politisk arbejde i forenings- og kulturlivet i Frederiksværk, hvor hun har boet de sidste tre år.

Vi har det heldigvis med at blive gamle i min familie, så jeg regner med at have mange år endnu til at nå det hele, smiler Hanne.

Der er reception for Hanne Andersen på Aktivitetscenter Hamlet fredag den 19. juni. Grundet COVID-19 afholdes receptionen med begrænset antal inviterede deltagere.

Hanne på sit kontor på Aktivitetscenter Hamlet