Helsingør Kommunes dagtilbud og skoler åbner igen

Tre dagtilbud er genåbnet torsdag den 16. april, og de øvrige følger fredag den 17. og mandag den 20. april, hvor skolerne også åbner for 0.-5. klasse.

Børnene i Helsingør Kommune er så småt begyndt at møde ind i deres dagtilbud igen.

Torsdag den 16. april er fire dagtilbud åbnet, fredag den 17. april genåbner en håndfuld mere, og fra mandag den 20. april holder alle kommunens dagtilbud igen åbent for børnene. Samme dag genåbner kommunens skoler for eleverne fra 0.-5. klasse.

Det er en anderledes hverdag, børnene i kommunens børnehuse møder ind til. De skal være mest muligt udendørs, vaske hænderne ofte og være inddelt i små grupper, hvilket bl.a. betyder, at legepladserne mange steder er blevet delt op. Når forældrene afleverer og henter, foregår det forskudt – og udendørs.

Kreativ indretning

Det har krævet en række ændringer i dagtilbuddene. Mange har fået installeret ekstra håndvaske, og personalet har været kreative i indretningen af udearealerne.

I Børnehuset Villa Kulla er der indrettet udeværksted i et cykelskur. I Børnehuset Klatretræet har personalet flettet pilehegn til at inddele vuggestuens legeplads i zoner, og det har givet legepladsen et helt nyt udtryk.

Også i Børnehuset Søbæk er legepladsen blevet zone-inddelt og børnene delt i mindre grupper. Børnehuset var blandt dem, der åbnede torsdag, hvor lidt under en tredjedel af børnene mødte ind.

- Nogle børn skal lige vænne sig til at være tilbage. Men generelt synes jeg, det går over al forventning, siger leder Henrik Groth Nielsen.

Fra mandag er størstedelen af børnene i Søbæk tilbage.

- Vi kommer til at være rigtig meget ude. Børnehavebørnene bliver også afleveret udenfor i et telt på legepladsen. Vi er fortrøstningsfulde, og med en god portion tålmodighed og samarbejdsvilje fra forældrene skal det nok gå rigtig fint. Vi glæder os til at se alle børnene, lyder det fra Henrik Groth Nielsen.

Hjælp fra 'hygiejne-team'

Indtil videre skal forældrene tilmelde deres børn, hvis de kommer i vuggestue eller børnehave, og billedet over hele kommunen er, at kun få møder ind i denne uge.

Men fra næste uge forventer dagtilbuddene at modtage ca. 70 procent af de børn, som er indskrevet. Og det pædagogiske personale står klar til at tage imod dem.

De får hjælp fra et ’hygiejne-team’ af kommunale medarbejdere fra andre områder end dagtilbud og skoler, som har meldt sig til at sørge for afspritning af toiletter og bordflader og vask af legetøj mindst to gange dagligt.

Stor ros til personalet

Gitte Kondrup, som er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Helsingør Kommune, roser det pædagogiske personale for stor omstillingsparathed i forbindelse med genåbningen.

- Det har krævet en stor portion kreativitet og meget arbejde at sikre, at dagtilbuddene kan efterleve Sundhedsstyrelsens vejledning - og samtidig skabe en god dagligdag for børnene. En del medarbejdere har brugt påsken på at blive klar, og det tager jeg virkelig hatten af for. Stor ros fra mig og mine kolleger i byrådet, siger hun.

Også på skoleområdet har Gitte Kondrup ros til personalet.

- Det har været et kæmpemæssigt puslespil at få det her til at gå op. Alle har knoklet, og vi ser frem til at tilbyde vores børn en hverdag, hvor de igen kan blive passet og lære noget sammen med deres kammerater, siger hun.

Fakta:

Byrådet vedtog på et ekstraordinært møde lørdag den 11. april de rammer, som dagtilbuddene genåbner under:

• Alle dagtilbud planlægger med en reduceret åbningstid i tidsrummet 8.00-15.00.
• Børnene opdeles i mindre grupper med forskudt aflevering og afhentning.
• Der er mulighed for nødpasning efter gældende kriterier ud over dagtilbuddet.

Foto: Den første åbningsdag i Børnehuset Søbæk forløb over al forventning.