I Tandplejen har de fået en god idé

Opfindsomheden i kommunen har blomstret under coronakrisen. Ikke mindst i den kommunale tandpleje hvor afdækningsplast pludselig har fået en ny funktion

Da den kommunale tandpleje genåbnede i starten af maj, var det med kravet om, at personalet skulle bære plastik-kitler ved behandlinger for at mindske risikoen for spredning af covid19-smitte.

Men da alle tandlæger pludselig skulle bruge disse værnemidler, var de svære at bestille hjem. Så fik overtandlæge Steen Overgaard Larsen sammen med et par medarbejdere en god idé.

En af vores tandteknikere stod tilfældigvis med et stykke afdækningsplast, som vi dækker borde af med, når vi laver gipsafstøbninger til bøjler. Vi kom til at tale om, at med et hul i midten, lignede det en poncho. Og en, to, tre, havde vi lavet en kittel. Den viste sig at fungere fint. Så var det bare at lave en video, der viste andre medarbejdere, hvordan den skulle laves, fortæller Steen Overgaard.

Tandplejen fik efterfølgende Sundhedsstyrelsen og Statens Seruminstituts godkendelse af videoen.

Videoen, der blev delt med andre kommuner og tandlægeforeningerne, var så god, at den blev opsnappet af Styrelsen for Patientsikkerhed, der ringede for at få tilladelse til at videresende den til Arbejdstilsynet, der nu bruger videoen som eksempel til at vise private og offentlige tandklinikker i Danmark, hvordan man selv kan lave værnemidler og med en video instruere personale i korrekt brug.

Om idéen er særligt innovativ eller kreativ tvivler Steen Overgård lidt på. Han ser den mere som en løsning på et praktisk problem. Men han glæder sig over, at andre kan få gavn af hans og kollegernes snarrådighed.

Når man kan lave sin egen godkendte kittel til 5 kr. stykket, så er der jo ingen grund til at bekymre sig over, at det ser svært at skaffe færdigfremstillede til 35-50 kr. stykket. Det er logisk. Vi kommer da også til at fortsætte med at bruge dem, så længe retningslinjerne siger, at vi skal. Jeg regner med, at det først bliver på den anden side af jul, at kravene ændres, siger Steen Overgaard.

Så både forældre, børn og personale må vende sig til, at tandlæger og klinikassistenter i tandplejen bærer plast-kitler et stykke tid endnu. Heldigvis har alle taget rigtig godt imod dem.

Børnene og forældrene forstår udmærket, at vi skal passe på hinanden. Og for personalet har det aldrig været mere trygt at gå på arbejde. Ingen patienter, forældre eller kolleger kommer med hoste, snot eller feber, så risikoen for at blive smittet med almindelig influenza, forkølelse eller andet har aldrig været mindre, siger Steen Overgaard.

Genåbning med restriktioner

Den kommunale tandpleje, der holder til på folkeskolerne i Helsingør Kommune, er genåbnet i begyndelsen af maj men skal overholde retningslinjer om færre patienter i venteværelset, ekstra fokus på hygiejne osv. Det betyder nedsat kapacitet, ligesom mange andre steder.

Vi kan ikke indkalde børnene så ofte, som vi ellers ville gøre. Fx skal vi bruge ekstra tid mellem hver patient, og to medarbejdere ved visse behandlinger, hvor vi før kunne klare behandlingerne alene. Og så mangler der jo en kollega et andet sted. På den måde er vi ikke oppe i samme patientflow som før krisen.

 

Find mere information om Tandplejens særlige foranstaltninger under Covid-19

Læs om Tandplejens generelle tilbud