Ny klimahave skal skabe interesse for lokale råvarer og biodiversitet

Hele Helsingørs Klimahave 3000 blev indviet fredag d. 28. aug. Tre frivillige med grønne ambitioner står i spidsen for haveforeningen.

Foto: Jørn Jacobsen (tv), Marie Leer Jørgensen og Kurt Bjerregård Christensen i klimahaven

Omkring 100 mennesker var fredag den 28. august mødt op til indvielse af Klimahaven 3000 på Nordvest Skolen i Helsingør. Her går bæredygtighed, klima og socialt fællesskab hånd i hånd.

Klimahaven blev etableret i marts 2020 som en forening, stiftet af frivillige, hvor alle borgere kan komme og blive klogere på biodiversitet og være en del af fællesskabet omkring haven.

Klimahave 3000 er hele Helsingørs klimahave. En demonstrationshave, hvor alle borgere kan søge inspiration til at dyrke grøntsager på en bæredygtig måde. Lokalt producerede fødevarer er godt for klimaet, da de ikke skal transporteres. Haven giver også inspiration til hvordan vi kan øge biodiversiteten i vores egne haver og på fælles grønne områder, lød det fra borgmester Benedikte Kiær ved indvielsen fredag.

Frivillige med grønne fingre

Tre frivillige ildsjæle fra lokalområdet med interesse for grøn udvikling står bag klimahaven - miljøpsykolog Marie Leer Jørgensen, biolog Kurt Bjerregård Christensen og tidligere økologisk landmand Jørn Jacobsen.

Kurt og jeg kender hinanden fra et kursus i permakultur for år tilbage og har en fælles interesse for havebrug, natur og bæredygtighed. Og Jørn har arbejdet sammen med Kurt tidligere. Da Kurt ringede og spurgte om jeg ville være med på en grøn idé han havde fået, var jeg på fra starten, siger Marie Leer Jørgensen, der bl.a. har arbejdet med sansehaver, skolehaver og terapihaver og brug af uderum til at fremme trivsel og velvære.

Det var tilbage i marts 2019, og derfra er det gået stærkt. Foreningen blev stiftet i november 2019 og i februar i år fik de tildelt jordstykket ved Nordvest Skolen af Helsingør Kommune. I april 2020 blev de første buske og træer plantet.

Fra havn til skole

Kurt havde oprindeligt forestillet sig, at området bag Helsingør Nordhavn kunne bruges som klimahave, men kommunen havde andre planer for det område.

Kort efter blev vi kontaktet af initiativet Gang i Nordvest, som foreslog placeringen her på Nordvest Skolen. Og det er vi rigtig godt tilfredse med. Hver gang vi er her, kommer folk forbi, også skoleelever, som gerne vil vide mere om haven, fortæller Kurt Bjerregård Christensen.

Tanken er at elever og lærer på Nordvest Skolen også skal bruge haven i undervisningen, ligesom haven skal danne ramme for et socialt fællesskab i nordvest og være med til at løfte området.

’Vild’ middag på tegnebrættet

Der er allerede flere aktiviteter på programmet, bl.a. en ’vild’ middag den 20. september, hvor der skal sankes vilde fødevarer og bagefter tilberedes mad og holdes middag i klimahaven. På æblets dag den 10. oktober skal der mostes, byttes frø og planter og laves suppe med havens råvarer. Der er også planer om åbent hus en hverdagseftermiddag hver anden uge, hvor man bl.a. kan være med til at luge, vande, høste eller plante alt efter interesse.

Fakta

• Klimahave3000 ligger på Nordvest Skolen, Blichersvej 121, og er åben for alle interesserede

• På nuværende tidspunkt er der omkring 300 forskellige plantearter i haven, og haven ønsker sig mange flere, gerne som donationer

• Foreningen samarbejder med initiativet Gang i Nordvest, der skal skabe mere aktivitet og liv i Helsingørs Nordvestkvarter.

• Hvis man ønsker at blive medlem, kan man kontakte Jørn Koefoed Jacobsen (jkoefoedj@gmail.com) og indbetale 100 kr via Mobilepay til 0602pb. Skriv din mailadresse i kommentarfeltet.

• Helsingør Kommune støtter projektet med et §18-tilskud til frivilligt socialt arbejde på 40.000 kr. Desuden har Nordeafonden bevilget 20.000 kr. og foreningen Praktisk Økologi støtter ’Vild Mad’ arrangement i haven i september med 8.500 kr.

 

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer

Borgmester Benedikte Kiær i dialog med Kurt Bjerregård Christensen og Marie Leer Jørgensen ved indvielsen af klimahaven

Et udvalg af havens krydderurter og spiselige blomster

Solsikke er en af de foreløbig 300 forskellige plantearter i haven