Refleksioner fra kommunaldirektøren...

"Jeg har aldrig oplevet kommunen rykke sammen på den måde før. Borgere, virksomheder, politikere og medarbejdere - alle bidrager og passer på hinanden."

Kommunaldirektør Stine Johansen om Corona-situationen og dens betydning for os alle:

"Normalt holder jeg mig fra at komme med spådomme. I hvert fald den slags løse gætterier, man bare lige slynger ud i farten.

Men situationen er ikke normal, og de her dage er i forvejen så usædvanlige, at jeg vil spå om én enkelt ting: At det - uanset coronasmittefarens varighed – vil tage os alle sammen et godt stykke tid at komme os oven på den her periode. Og her tænker jeg ikke bare på samfundsøkonomien, kulturen og vores internationale relationer i Danmark, men på den nære kontakt mellem mennesker.

En uhyggelig science-fiction

Vi går i buer uden om hinanden på gaden og i supermarkedet. Vi ser ikke - og krammer slet ikke – vores nærmeste venner. Vores børn flyder i sofaen med ipads og tv tændt, selv om den mest vidunderlige forårssol bager uden for vinduerne. Gaderne er tomme, butikkerne – mange af dem i hvert fald - er lukkede. Det er som en uhyggelig science-fiction, hvor man endnu ikke helt har forstået handlingen.

Det skal vi nok komme til – altså, at forstå handlingen og skabe mening i alt det usædvanlige omkring os. MEN – lige nu tror jeg, at de fleste af os er optaget af at gøre noget ved det. At få smittefaren nedbragt. At få tingene til at lykkes på trods. At få skånet de mest sårbare medborgere.

Kommunen rykker sammen

I de her dage fornemmer jeg en kæmpe lyst til at bidrage og til at passe på hinanden. Jeg har aldrig oplevet kommunen rykke sammen på den måde før. Borgere, virksomheder, politikere og medarbejdere - alle bidrager og passer på hinanden. Alle byder ind – hvad enten man knokler i hjemmeplejen, er hjemsendt fra sit normale arbejdsbord på rådhuset, er pensioneret læge, SOSU eller sygeplejerske – eller bare et godt menneske, der vil medmennesker det bedste.

Folk samarbejder på kryds og tværs. Finder på nye løsninger, fordi de normale arbejdsgange er sat ud af kraft. Vi VIL igennem den her krise. Vi VIL fikse det. Og – vi skal nok også få skabt mening med det hele bagefter. Det kan godt være, vi ikke helt har forstået handlingen endnu. Men vi handler som aldrig før.

Jeg tror, at de erfaringer vi de her dage gør os, med dels at arbejde i nye fællesskaber, dels at savne de normale fællesskaber, kommer til at betyde noget på den anden side af corona. Ikke at verden er totalt lavet om - men når vi er kommet ud på den anden side af den her periodes massive merarbejde og begynder at forstå handlingen baglæns, vil der melde sig en særlig glæde og stolthed over at have bidraget og fået tingene til at lykkes på trods. Vi var der under corona’en – and we did it!"