To kunstnere maler sig ind i byens hjerte

Forbipasserende bliver portrætteret, og Helsingørs historier bliver visualiseret på byens to nye tunnelværker.

Helsingør har fået nye tunnelmalerier af de to kunstnere Mia-Nelle Drøschler og Andreas Welin. De to kunstnere har i den senere tid arbejdet på højtryk på at få malerierne i tunnelerne under Kongevejen og Borgmester H.P. Christensens Vej færdige - og mange nysgerrige er stoppet op for at se dem arbejde og hilse på kunstnerne.

- Jeg kan godt mærke, at jeg maler ind i en tradition for tunnelmalerier og street art her i Vapnagaard. Det er ret interessant, at forbipasserende gerne vil snakke om maleriers forskellige udtryk som graffiti og ekspressionisme,  siger Mia-Nelle Drøschler.

Mia-Nelle Drøschlers maleri udtrykker både det abstrakte og det figurative. En måge byder de forbipasserende velkommen, og tre kendte figurer, Holger Danske, Erik af Pommern og Hamlet, er portrætteret, alt imens stærke og poetiske penselstrøg viser en ekspressiv gengivelse af naturen, skoven og havet, der er i Helsingør.

Nutidens menneske bringes ind på tunnelens modsatte side, hvor Mia-Nelle Drøschler lader 12 beboere fra Vapnagaard figurere.

- Vapnagaard og resten af Helsingørs historier hører sammen, siger Mia-Nella Drøschler Vapnagaard er mit sted. Jeg voksede op her. Det er ligesom at komme hjem.

Kunst samler folk og giver glæde

Når de mørke tunneler forvandles til kunst, tilfører det områderne langt mere end maling. Christian Holm Donatzky, formand for By-, Plan- og Miljøudvalget, siger:

- I forhold til byudvikling gør kunsten noget helt særligt for tunnelerne. Det er med til at skabe tryghed og ejerskab til området. Ved at omdanne de gamle, slidte og mørke tunneler til oplevelsesrum, hvor vi visualiserer byens mange nye og gamle historier, bidrager værkerne til, at borgere og besøgende stopper op og bliver nysgerrige på de mange fortællinger, som det enkelte tunnelmaleri gemmer på. Jeg tror, at det bliver til glæde for rigtig mange beboere på tværs af generationer.

Skulder ved skulder

I tunnelen under Kongevejen maler street artisten Andreas Welin børn og voksne, der bor i Nøjsomheden og Vapnagaard. Portrætterne er side ved side i store formater og viser områdets mangfoldighed.

- Det er nemmest at få lov til at male børnene, siger Andreas Welin. - Det kræver mere at overtale de voksne til at stå model, fortæller han.

Portrætterne maler kunstneren i grønne og blå nuancer.

- Et portræt skal selvfølgelig være vellignende, og det kan virke meget stærkt, især hvis farverne også er realistiske. Derfor har jeg valgt de alternative farver, forklarer Andreas Welin.

Også Andreas Welin har oplevet, at de forbipasserende allerede nu tager værkerne til sig.

- Det er skægt at se de forbipasserendes nysgerrighed og glæde, når de genkender de portrætterede, fordi de bor i nærheden af hinanden, fortæller han.

Æstetik og fællesskaber på tværs

- Det er fantastisk, at folk kommer forbi og gerne vil være med, siger Elisabetta Saui fra Kunst og Byrum Helsingør, som har inviteret de to kunstnere. - Her bliver kunst til infrastruktur og en del af folks daglige liv. Det her er kunst, der skaber et tilhørsforhold, stolthed og et fællesskab på tværs af forskelle, siger Elisabetta Saui.

- Nu har Kunst og Byrum gennem en årrække arbejdet med at skabe en lang række tunnelmalerier, og vi kan mærke, at det betyder rigtig meget for beboerne i området, siger Michael Mathiesen, formand for Kultur- og Turismeudvalget i Helsingør Kommune.

Han fortsætter:

- Derfor glæder vi os også over at udvide med to nye tunnelmalerier. Malerierne er med til at skabe nye relationer og fællesskaber mellem beboerne, særligt også når deres historier og identiteter bliver en del af værket. Og når værkerne nu bliver skabt af dygtige og anerkendte kunstnere, har vi at gøre med tunneler af en høj æstetisk kvalitet, som jeg ved er med til at lyse området op og skabe glæde for alle.

Kunst og dialog

Både i Vapnagaard og Nøjsomhed bor mennesker med et hav af kulturelle baggrunde. De visuelle værker bidrager til at starte en kommunikation, selv når man ikke deler sprog.

Hver dag kommer en kvinde forbi Andreas Welin for at sige tak. Faktisk kan hun ikke ret mange flere danske ord, men alligevel kommer hun glad og smilende ned i tunnelen og takker kunstneren for, at han har portrætteret hendes søster.

For Mia-Nelle Drøschler er dialogen essentiel både under den kunstneriske proces og i værkets videre liv. Faktisk er ’kunst der hvor folk bor’ et projekt, som hun drømte om at skabe, allerede da hun blev optaget på Goldsmiths, et kunstakademi i London. For når man som kunstner udstiller kunst, der hvor folk færdes, bliver den til en del af deres liv og en reference, som alle deler og på en eller anden måder forholder sig til. Det inviterer til dialog.

Fakta om Kunst og Byrum Helsingør

  • Det er femte år i træk, at Kunst og Byrum sørger for malerier i tunnelerne ved Vapnagaard og Nøjsomhed.
  • Kunst og Byrum Helsingør og årets to tunnelmalerierne er økonomisk støttet af Helsingør Kommune og Kulturministeriet.

 

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer