Ung bådebygger kaster sig over omfattende restaurering

Lukas Koch Nielsen vil føre snurrevodskutteren Bente Irene tilbage til hendes tid som spejderskib i Helsingør.

Foto: Lukas Koch Nielsen (til venstre) ombord på Bente Irene af Helsingør

Den unge bådebygger-lærling, 19-årige Lukas Koch Nielsen, har et særligt forhold til en ældre dame.

Navnet er Bente Irene, og hun er oprindeligt en snurrevodskutter fra 1902, men hun har set bedre dage. Hun lå i mange år i Helsingør og blev brugt af søspejderne. Nu er hun netop vendt tilbage til Helsingør, hvor hun ligger og vugger ved flydebroerne i Kulturhavnen.

Men historien starter egentlig for tre år siden, hvor Lukas Koch Nielsen stod i butik i København og var ved at gå ned med stress.

Jeg troede egentlig bare, jeg skulle drikke noget mere kaffe. Men lægen mente, det var stress. Og den var vist god nok.

Omtrent samtidig mistede Lukas sin morfar, der havde sejlet det meste af sit liv. Skibspræsten, der begravede ham, foreslog Lukas at prøve kræfter med det, der havde betydet så meget for hans morfar. Så han fik Lukas med ombord på Skibladner ll, en ældre galease med base i København, som sejler med børn og unge.

Lige fra den første tur på vandet var jeg solgt. Jeg fandt ud af, at jeg elsker alt ved at sejle men også teorien og håndværket bag.

Skibsredder på en uge

I et par år brugte Lukas det meste af sin tid på Skibladner ll, tog del i restaurering og vedligeholdelse af skibet, indtil han begyndte på bådebygger-uddannelsen i Hillerød i januar 2020.

På et tidspunkt så jeg et opslag om, at der lå et gammelt skib, man kunne hente i Gilleleje. Jeg tog op og kiggede på det, fandt de gamle kaldesignaler og fandt ud af, at det var Bente Irene af Helsingør. Og så vidste jeg pludselig, at det skulle være mit projekt. Derfra gik der en uge, og så kunne jeg kalde mig skibsredder.

Planen er at Lukas vil restaurere Bente Irene og føre hende tilbage til dengang, hun var spejderskib i Helsingør. Lukas har søgt fonde og stiftet en forening, der i fællesskab skal eje Bente Irene.

Opbygningen skal ske i samarbejde med Maritimt Værksted Hal 16 på Kulturhavnen, hvor der i forvejen er et fælleskab omkring restaurering og vedligeholdelse af gamle træskibe. Om tre år vil hun forhåbentlig være klar til at sejle ud på havet igen. Og så vil Lukas gerne have andre unge med ombord på projektet.

Et lærested for børn og unge

Drømmen for Bente Irene er nemlig, at hun skal være et lærested for børn og unge, hvor de kan komme og opleve historien blive levende. At de skal få øjnene op for det maritime håndværk og blive inspireret til at søge mod de gamle fag, lige fra skibstømrer til sejlmager. 

Selv er Lukas draget af Helsingørs maritime historie og den fremtrædende plads, som historien har fået i byen med blandt andet Søfartsmuseet. Han afviser ikke at teltpælene på Amager på et tidspunkt kan rykkes op til fordel for et liv i Helsingør. Og så er der også en noget yngre pige i byen, der trækker. Men uanset hvor han skal bo, skal der være mulighed for at rejse ud og komme tilbage.

Min morfar sagde altid: Jeg har ikke samlet på penge, men jeg har samlet på eventyr. Jeg har det på samme måde. Tanken om at rejse væk om komme tilbage med nye historier trækker i mig.

Læs mere om Bente Irene af Helsingør på www.benteirene.dk eller følg hende på www.facebook.com/benteirene1902