Til ældre borgere i eget hjem og på plejehjem

Ældre Sagen, Røde Kors samt forskellige centre i Helsingør Kommune står klar hvis du har behov for hjælp fra frivillige til praktiske ting, økonomisk rådgivning - eller måske en telefonven? 

Læs mere her hvis du har brug for hjælp eller nogen at tale med

Udvalgte filmklip fra Helsingørs Historie

I en tid, hvor mange borgere ikke kan komme ud og opleve byen og lokalområdet, har Helsingør Museerne fundet et udvalg af filmklip fra Helsingørs historie:

Helsingør og Sundtolden

Den danske konge Erik af Pommern indførte omkring 1429 en told på alle skibe, der sejlede igennem Øresund. Tolden skulle betales i Helsingør. Skibstrafikken lagde grunden til Helsingørs velstand i 400 år. Helsingør blev en kosmopolitisk by med mange indvandrere, der søgte arbejde og velstand i den driftige by. Arkæolog Liv Appel fra Museum Nordsjælland fortæller om de hollandske indvandrere i renæssancens Helsingør:

Se filmen "Hollænderne i Helsingør - en indvandrerhistorie"

Sundtoldmarkedet

Fortællingen om Helsingør i Sundtoldstiden gøres levende under det årlige Sundtoldsmarked. 450 frivillige i historiske dragter deltog i 2019, og markedet blev besøgt af mere end 16.000 gæster. Det er Museerne Helsingør, som står bag. Steen Elm har lavet denne stemningsfilm fra Sundtoldsmarkedet:

Se filmen fra Sundtoldsmarkedet

Helsingørs købstadsjubilæum 1926

Helsingør fejrede sit 500 års jubilæum som købstad i 1926. Der var procession igennem byen og en ridderturnering. Under en baldakin med teksten ”Kong Peder” overværede byens daværende borgmester Peder Christensen legene. Navnet Kong Peder fulgte ham i resten af borgmestertiden. Han fratrådte i 1946. I forbindelse med jubilæet blev der lavet en film, der skildrer begivenheden:

Se den gamle stumfilm fra 1926 her

Stabelafløbning på Helsingør Skibsværft

Helsingør Skibsværft var igennem 1900-tallet Helsingørs største virksomhed, der satte sit præg over alt. I sin 101 års virksomhed byggede skibsværftet mere end 400 skibe. Når et nybygget skib løb af stabelen, var det en begivenhed for hele byen.

Se filmen om stabelafløbning af M/F Prinsesse Benedikte (1958)

Se filmen om stabelafløbning M/F Sprogø (1962)

Se filmen om stabelafløbning verdens største bilfærge M/F Dannebrog (1963)

Helsingør besat og befriet

Efter 5 års tysk besættelse var Danmark atter frit i maj 1945. Den danske Brigade ankom med skib fra Sverige til Helsingør den 5. maj 1945, hvor helsingoranerne bød velkommen. Den Danske Brigade, også kaldt DANFORCE, var en militær enhed, som blev oprettet i Sverige den 15. november 1943, midt under verdenskrigen. Den bestod af danske modstandsfolk og militærpersoner, som var flygtet til Sverige fra det besatte Danmark. I år er det 80 år siden Danmark blev besat, og 75 år siden befrielsen.

Se filmen fr 1945 om Den Danske Brigades hjemkomst

Se også filmen "Befrielsens Helsingør 1945" - en produktion fra 2014

Andre levende billeder

Om radio Helsingør

Tag på tur med Frivilligcenterets cykelhold

Sjælland Rundt 1981 med 2.000 deltagere – en fantastisk smuk & hyggelig film om verdens største kapsejlads

Befrielsen 1945 – levende billeder og still-billeder uden lyd

Historiske træskibe i Helsingør 2018

Helsingør Revyen 1956 – sommerteateret i Søstræde (med blandt andet Paul Mourier, Bodil Udsen, Klaus Nielsen, Hannah Bjarnhof, Else Nielsen og Arthur Jensen)