Det klimavenlige køkken

I ”Det klimavenlige køkken” er der omtanke for klimaet både før, under og efter tilberedningen af den mad, der skal spises.

At vi skal begrænse vores madspild og spise mere klimavenligt er vist noget, de fleste allerede ved. Men én ting er, hvad vi ved, en anden ting er, hvad vi gør. At ændre sine vaner er noget af det allersværeste, og vi har brug for at blive mindet om de samme ting om og om igen. Derfor kommer her tips og gode råd til at undgå madspild og spise mere klimavenligt. Igen. Måske kender du alle tricks allerede, og har bare brug for at blive mindet om dem. Måske kan du hente ny viden her.

Fold menuerne ud og find tips og gode råd til at træffe velovervejede valg, allerede før du tilbereder din mad, under selve tilberedningen og til sidst efter, du har afsluttet dit måltid.

Den helt store klimagevinst ligger i de klimavenlige madvaner. Derfor kan du allerede i supermarkedet træffe bæredygtige valg.

Overvejelser du kan gøre dig:

  • Brug det du allerede har. Start med at kigge i skuffer, skabe, køleskab og fryser, inden du tager ud og handler. Lav en madplan ud fra det, og skriv en indkøbsliste med det, du mangler og den mængde, du skal bruge.
  • Køb ikke ind på tom mave, så undgår du nemmere impulsindkøb.
  • Har du mad fryseren, som skal spises, så tag maden op af fryseren dagen i forvejen, og lad det tø op i køleskabet. Så sparer du på elregningen, og den langsomme optøning er bedre for kvaliteten af din mad.
  • Spis mindre kød og flere grøntsager for at reducere klimaaftryk. Danmark er et af de lande, hvor man spiser mest kød (i gennemsnit ca. 50 kg pr. person om året). Især oksekød er meget belastende for klimaet. Med kødfrie dage og en mere plantebaseret kost kan du altså gøre en stor forskel.
  • Find masser af vegetariske opskrifter online ganske gratis.

Se hvor meget CO2 de forskellige fødevarer udleder

Læs Fødevarestyrelsens officielle kostråd 

Det klimavenlige køkken handler ikke kun om den mad, vi spiser, men også måden vi tilbereder og håndterer den på.

Tips til nye vaner i det klimavenlige køkken: 

  • Tilbered kun den mængde mad, du kan spise. Du undgår madspild og du undgår at bruge unødigt meget strøm på tilberedelsen af mad, som alligevel er i overskud.
  • Hvis du har mulighed for det, kan du bruge mikrobølgeovn eller airfryer for at spare el. Ifølge SparEnergi vil det spare op imod 70% i elforbrug.
  • Gendyrk krydderurter, forårsløg, hjertesalat osv. ved at sætte roden i vand. Efter nogle dage vil rødderne spire og planten vil begynde at skyde på ny. Du kan med fordel plante den ud i en krukke med jord.
  • Brug din lugte- og smagssans når du skal undersøge, om mad er for gammelt til at blive spist. Meget mad kan spises, selvom udløbsdatoen er overskredet.
  • Lav frys-selv-is af fx yoghurt eller kakaomælk, som er tæt på udløbsdato. Konsistensen kan være lidt anderledes, men smagen fejler ingenting. Så sparer du også engangsemballagen fra ispinde købt i supermarkedet.
  • Er frugten ved at blive rynket og kedelig? Skær det i mundrette stykker og server dem på et fad. De vil garanteret blive spist.
  • Læg overmodne bananer i fryseren. Når de er frosne, kan de blendes til bananis. Bland en smule kakaopulver i eller blend jordbær, hindbær eller solbær i isen efter smag

Læs hvordan du kan spare på køkkenmaskinernes forbrug af strøm: Spar energi på køkkenmaskinerne

Ifølge Concito er det helt op i mod 1/3 af al den mad, der produceres i verden, som ryger direkte i skraldespanden. At undgå at smide spiseligt mad ud, er derfor en af de allermest klimavenlige køkkenhacks.

Tips og tricks til at gemme og anvende den mad, du ikke fik spist:

  • Gem alle rester fra aftensmad og frokost i køleskabet og lav en ”reste-tapas”, når der er nok.
  • Hvis du skal gemme rester kortvarigt i køleskab, så drop sølvpapir, husholdningsfilm eller andre engangsprodukter og læg i stedet maden i en skål med en tallerken ovenpå.
  • Skal du opbevare tilberedt mad i længere tid i køleskab eller fryser, kan en transparent beholder være en fordel. Så kan du se, hvad der gemmer sig i beholderen, hvilket mindsker risikoen for, at du glemmer det.
  • Meget mad kan fryses. Frys fx rødvinsrester eller resten af piskefløden i isterningebakker, så du kan tage lige nøjagtig den mængde op, som du skal bruge i madlavningen senere.
  • Når du bruger opvaskemaskinen, så sørg altid for at fylde den helt op. Du kan nøjes med at skrabe madrester af tallerknerne, du behøver ikke skylle dem. Så længe du holder lågen lukket, tørrer madresterne ikke ind og opvasken skal nok blive ren. Hvis din maskine har et eco-program, så brug det. Det vil spare på elforbruget. 

Læs mere om, hvordan du sparer på strømmen, når du vasker op 

Klimasekretariatet

Stengade 59
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28
E-mail: klima@helsingor.dk