Digitale krænkelser

Er du barn, ung eller pårørende til et barn eller ung, der oplever eller har udsat andre for en digital krænkelse, kan du altid få råd og vejledning af SSP-konsulenterne i Helsingør Kommune. Du kan vælge at være anonym.

I en digital verden, hvor vi bruger internettet og sociale medier hver dag, er det vigtigt at være opmærksom på digitale krænkelser.

Digitale krænkelser dækker over handlinger, hvor nogen misbruger eller krænker andre via digitale platforme som sociale medier, e-mails, eller beskedtjenester. Det kan være alt fra uønskede beskeder, deling af private billeder uden samtykke, til grov chikane og trusler online.

  • Deling af private billeder uden samtykke: Dette kan være billeder, der er delt i tillid, men som bliver offentliggjort uden din tilladelse.
  • Cybermobning: Vedvarende chikane eller mobning gennem sociale medier, sms’er eller e-mails.
  • Identitetstyveri: Når nogen stjæler dine personlige oplysninger og bruger dem til at skade dit omdømme eller begå svindel.
  • Sextortion: Nogen truer med at dele dine intime billeder eller videoer, medmindre du betaler penge eller udfører en bestemt handling.

Digitale krænkelser kan have alvorlige konsekvenser. Det kan føre til psykisk stress, angst, depression, og i værste fald kan det ødelægge en persons sociale liv og omdømme.

  • Beskyt dine oplysninger: Del ikke følsomme eller private informationer med folk, du ikke stoler på.
  • Rapportér krænkelser: Hvis du oplever digitale krænkelser, kan du rapportere det til de relevante platforme og politiet.
  • Søg hjælp: Hvis du føler dig truet eller krænket, kan du få støtte fra professionelle rådgivere eller organisationer, der arbejder med cybersikkerhed og støtte til ofre for digitale krænkelser.

Hvis du oplever digitale krænkelser, er du ikke alene. Det er vigtigt, at du rækker ud.

Lige så vigtigt er det, at du får hjælp, hvis du har krænket andre digitalt. 

Børn og unge

Er du barn, ung eller pårørende til et barn eller ung, og sker den digitale krænkelse i forbindelse med din skole eller uddannelse, så kontakt en medarbejder på din skole. Alle skoler og uddannelsesinstitutioner i Helsingør Kommune har en beredskabsplan for, hvordan de bedst hjælper dig.

Som barn, ung eller pårørende til et barn eller ung, der oplever eller har udsat andre for en digital krænkelse, kan du altid få råd og vejledning af SSP-konsulenterne i Helsingør Kommune. Du kan vælge at være anonym. Kontakt gerne SSP på tlf.: 49 29 27 18.

Du kan også kontakte politiets online patrulje.

Voksne

Er du voksen eller pårørende til en voksen, og oplever du en digital krænkelse, skal du kontakte politiet: 

  • Politiets Online Patrulje: Politiets Online Patrulje er sat i værk for at styrke politiets digitale tilstedeværelse, så borgerne – i lighed med på gaden – kan komme i dialog med en digital politibetjent på internettet.
  • Facebook via Messenger  
  • Instagram via Direct Message
  • Discord - Politiets Online Patrulje
  • E-mail - Send en e-mail til politiet

Hvis du vil anmelde en digital kriminalitet, skal du enten ringe 114, gå på politi.dk eller kontakte din politikreds ved personligt fremmøde. Ved akut behov for politi skal du ringe 112.

Råd og vejledning til at håndtere digitale krænkelser

Mange digitale krænkelser er strafbare ifølge dansk lov. I straffeloven er der paragraffer om beskyttelse af privatlivet, æres- og blufærdighedskrænkelser, overvågning, trusler mm. Selvom digitale krænkelser kan være ulovlige, er det op til politiet, om en sag om digitale krænkelser bliver rejst. 

Det er strafbart at dele billeder uden samtykke. Det betyder fx, at du ikke må dele billeder, du har fået tilsendt af andre, medmindre personerne på billedet har givet tilladelse til det.

Hvis du vil vide mere om lovgivningen på området, kan du læse mere på digitaltansvar.dk

SSP

Sydvej 17
3000 Helsingør
Tlf.: 49 28 27 18


Borger: Send Digital Post
Virksomhed: Send Digital Post