Er du ramt af tristhed uden helt at forstå hvorfor?
En fødselsdepression er en følelsesmæssig tilstand, hvor du - enten mens du er gravid/din kæreste er gravid eller i tiden efter fødslen – bliver trist på en måde, der bliver en belastning i jeres tilværelse.
Du kan blive ramt både som mor og far. Mødrene rammes hyppigst og op til 10-14 procent af nybagte mødre reagerer med en fødselsdepression og ca. 7-10 procent af fædrene rammes. Samtaler og åbenhed omkring dit psykiske velbefindende kan forebygge at en evt. fødselsdepression udvikler sig. Så del gerne dine tanker med din partner, nærmeste familie eller gode venner.
Sundhedsplejersken kan også hjælpe dig
Der er generelt ikke nok viden om, hvordan det kan føles at blive ramt af en fødselsdepression – og slet ikke, at fædre også rammes.
For tidligst muligt at finde de mødre og fædre, der kan have behov for støtte eller behandling, tilbyder din sundhedsplejerske screening af både mor og far for fødselsdepression ca. 2 måneder efter dit barns fødsel. Screeningen foregår ved, at I begge får udleveret et ens spørgeskema, som I besvarer hver for sig. Efterfølgende drøfter I i fællesskab og sammen med sundhedsplejersken svarene.
Ofte vil denne samtale være nok, men i nogle tilfælde vil sundhedsplejersken tilbyde ekstra besøg eller anbefale, at du også kontakter din egen læge.
Mødre kan desuden blive tilbudt at deltage i en samtalegruppe for kvinder med fødselsdepressioner.
Formålet med at deltage er, at du får mulighed for:
- at dele bekymringer og overvejelser med andre kvinder i lignende situationer.
- at tale om både de gode og svære ting, der knytter sig til den nye tilværelse med et spædbarn.
- at få hjælp til at finde nye måder at håndtere evt. vanskeligheder på.
Der deltager max. seks mødre i gruppen. Gruppen ledes af en sundhedsplejerske og en psykolog. Gruppen mødes i alt syv gange af to timers varighed.