Arbejdet med budget 2025-2028 i regi af Byrådet startes op i midt/slut august med et budgetseminar med et eksternt oplæg, der rammesætter kommunernes økonomiske situation. På budgetseminariet fremlægges den økonomiske situation for Helsingør Kommune. Herunder det teknisk resultatbudget hvor økonomiaftalen, DUT og øvrige driftskorrektioner er indarbejdet. På den baggrund giver Direktionen sin budgetvurdering med anbefalinger til handlinger Byrådet bør foretage, for at sikre at Helsingør Kommunes økonomiske politik er opfyldt. Direktionen fremlægger endvidere administrationens oplæg til en anlægsplan.
På budgetseminariet forelægges ligeledes administrationens oplæg til og fagudvalgenes drøftelse omkring, hvordan der skabes et råderum svarende til ca. 1,5 pct. af servicedriftsbudgettet. På baggrund af forslaget drøftes det politisk, hvad der kan sendes videre til 1. behandlingen som en del af det tekniske budgetforslag til 1. behandlingen.
På budgetseminariet deltager H-MED således, at de ligeledes er orienteret om den økonomiske situation og de anbefalinger der er i direktionens budgetvurdering og til skabelse af råderum. Dette således at H-MED er inddraget så de kan nå at holde møde og få skrevet et referat inden forhandlingsseminariet. Ved behov kontakter H-MED de områder/institutioner, som bliver direkte berørt ved skabelsen af råderum. Hermed gøres der op med en langstrakt høringsproces af MED, hvor der kan skabes usikkerhed i organisationen.
Der kan stilles politiske spørgsmål frem til den 4. september, således at der kan nå at komme svar på eventuelle spørgsmål inden forhandlingsseminariet.
Efter 1. behandlingen bliver de relevante forslag til at skabe råderum samt drifts- og anlægsønsker sendt i høring hos de fire høringsberettigede råd (Seniorråd, Handicapråd, Udsatteråd samt Idræts- og Fritidsforum), således at de kan komme med bemærkninger og synspunkter inden forhandlingsseminariet den. 11. og 12. september.
Efter 1. behandlingen og inden forhandlingsseminariet inviterer borgmesteren repræsentanter fra de fire høringsberettigede råd til et orienteringsmøde om budgettet. Der inviteres endvidere en repræsentant fra de politiske grupper til at deltage i orienteringsmødet.
Den 11. og 12. september afholdes der forhandlingsseminar, hvor partierne i Byrådet forhandler om eventuelle ændringer til budgetforslaget fra 1. behandlingen. H-MED har på forhandlingsseminariet mulighed for at afgive synspunkter og bemærkninger til budgetforslaget inklusiv forslag til råderum, finansiering af udfordringer samt til nye drift- og anlægsønsker.
Der skal senest den 16. september indgås et budgetforlig, således at administrationen kan nå at udarbejde materialet til 2. behandlingen af budgettet.
I tilfælde af, at der i budgetforliget er kommet nye forslag, som påvirker ansættelse- og personaleforhold, skal H-MED medinddrages og H-MED vil blive inviteret til møde med ØKE forud for ØKEs 2. behandling af budgettet.
2. behandlingen af budgettet sker den 30. september i Økonomi- og Erhvervsudvalget og 7. oktober i Byrådet. Her vedtager Byrådet det endelige budget på baggrund af et eventuelt budgetforlig, samt eventuelle drifts- og anlægskorrektioner, der er indarbejdet efter 1. behandlingen. Desuden vedtages takster, skatterne fastsættes og der vælges mellem selvbudgettering eller statsgaranti.