Kommunerne kan indgå aftaler med boligselskaberne jf. Almenboliglovens § 59. Helsingør Kommune har lavet sådan en aftale, og det betyder, at Helsingør Kommune får tilbudt hver fjerde ledige bolig fra boligselskaberne, som kommunen har anvisningsret til. Det er ca. 150-200 boliger om året.
Det kræver en helt særlig situation, at Helsingør Kommune udnytter anvisningsretten til boligerne. Se mere i afsnittet ”Hvilke kriterier skal borgeren opfylde”
Boligerne
Boligerne er alt lige fra den meget billige lejlighed til ca. 3.500 i husleje om måneden til den dyre ældrebolig til ca. 17.000 kr. i månedlig leje. De billige boliger findes der ikke så mange af i Helsingør, og Helsingør Kommune får oftest tilbudt boliger på 2-3 værelser, der svinger mellem 7.000-9.000 kr. i husleje.
Hvordan kommer man på en venteliste?
Du kan ikke selv bede om at blive skrevet op til en kommunal bolig. Det vil altid være din sagsbehandler/rådgiver/jobkonsulent mv., der vurderer, om du kan indstilles.
Hvis Boligkontoret i Center for Særlig Social Indsats vurderer, at du skal have hjælp til bolig, så skrives du på ventelisten, hvor du vil stå, indtil der kommer et tilbud fra boligselskaberne, hvor din økonomi og behov matcher.
Læs om boligselskaber
Hvilke kriterier skal borgeren opfylde?
Sagsbehandleren kan skrive dig op til en bolig, hvis du opfylder bestemte kriterier. Det kan fx være, hvis man du skal videre efter ophold på fx misbrugsbehandling eller lignende. Her kan du have mistet din tidligere bolig. I sådanne tilfælde vil sagsbehandleren kunne skrive dig op. Andre eksempler er børn eller forældre med særlige behov pga. handicap, og som har brug for en bolig med en særlig indretning eller fx har behov for en stuelejlighed.
Flygtninge
Flygtninge er også omfattet af kriterierne for tildeling af bolig, hvis de er omfattet af Integrationsloven. Kommunerne er forpligtede til at sørge for boliger til flygtninge.