I Helsingør Kommune og Nordsjælland har vi mange små ejendomme med små dyrehold. De mange heste og andre dyr bidrager til et rigt friluftsliv.
De små dyrehold er i landzoneforstand (planlovsforstand) ikke defineret som landbrug. De er "andet erhverv" i landzonen eller fritidslandbrug.
Derfor er landzonetilladelse (planlovens § 35 stk. 1) til stalde og andre bygninger til dyrene oftest nødvendige.
Ønskes samlede staldarealer (produktionsarealer) på mere end 100 m², er det ikke landzonetilladelse, men derimod en tilladelse efter husdyrbrugsloven, som er nødvendig. Tilladelse efter husdyrbrugsloven er nødvendig, både hvis stalden er led i landbrugsdrift, og hvis den er til fritidsdyrehold. Uanset hvor mange dyr, der skal være i stalden.
Bemærk, at stalde til heste skal behandles efter husdyrbrugslovens regler, når stalden ønskes på mere end 200 m²
Tilladelse søges i ansøgningssystemet Husdyrgodkendelse.dk. Du skal være opmærksom på, at lader, maskinhuse og andre driftsbygning til dit husdyrbrug også skal søges (anmeldeordning) her, hvis dit staldareal er større end 100 m² eller 200 m², hvis du har heste.
Da dyrehold - fritidsformål eller ej - hører til i landzonen, er det vigtigt med dialog om ønsker, behov og placeringsmuligheder. Så dyreholdet indpasses under hensyntagen til landskab, naboer og de generelle miljø- og planmæssige forhold på stedet.
Stutterier
Ved ansøgning om ridebaner og ridehaller vurderer vi konkret, om de er produktionsarealer i husdyrbruglovens forstand og skal indregnes ved ansøgning. Kun bygninger til stutterier (hesteavl) betragter vi som landbrugsbygninger.
Stutterier er defineret ved blandt at have 5-7 avlshopper og være drevet af professionelle hesteopdrættere.
Nødvendige oplysninger
Ansøgning om landzonetilladelse til byggeri i forbindelse med fritidsdyrehold skal indeholde:
- Rids af projektets formål.
- Oplysninger om ejendommens drift - hestepension, egne dyr mv.
- Oplysninger om antallet af dyr, bygningen er til.
- Begrundelse (praktisk, landskabeligt og planmæssigt).
- Situationsplan/luftfoto med placering.
- Facadetegninger (skitser).
- Eventuelle fotos.
Søg landzonetilladelse
Søg tilladelse til husdyrbrug (husdyrbrugloven)
Kommunen fører regelmæssigt og med 6 års mellemrum miljøtilsyn (landbrugstilsyn) med dyrehold svarende til 2 køer med kalve eller 4 heste med føl.
Du er velkommen til at kontakte os forud for ansøgning om stald, mødding mv.
Husk
Behandling af din ansøgning er et samarbejde.
Vi har nemmest ved "at gribe" din ansøgning, hvis du skriver udførligt om dine ønsker og behov. Vi tager også gerne en snak om projektet, inden du sender os ansøgningen.
I teksten kan du begrunde dine behov og valg. Belys først sagen fra din egen synsvinkel. Skriv herefter dine begrundelser, set med naboens eller en forbipasserendes øjne.
Begge synsvinker er nødvendige, da behandlingen af ansøgningen sker efter planloven. Ved afgørelser efter planloven skal mange forhold afvejes. Ofte skal projekter pusles på plads, så den bedste løsning opnås. Ligesom ved lokalplanlægning.
Sådan gør vi
- Når vi modtager din ansøgning, ser vi om den indeholder de nødvendige oplysninger.
- Vi kvitterer for ansøgningen, og giver besked, hvis noget grundlæggende mangler.
- Herefter vurderer vi, om det ansøgte kræver landzonetilladelse eller omfanget er, så husdyrbrugstilladelse er nødvendig. Hertil om det er omfattet af bestemmelserne om landbrugsbygninger eller af retten til at ombygge overflødiggjorte landbrugsbygninger og andre bygninger (uden landzonetilladelse).
- Vi tjekker også om miljølovgivningens afstandskrav er overholdt.
- Det kan være vi behøver at se ejendommen, og meddeler et tidspunkt vi kan komme.
- Hvis landzonetilladelse eller andre dispensationer ikke er nødvendige, går sagen videre til en byggesagsbehandler, der kontakter dig, hvis noget mangler.
- Hvis projektet kræver landzonetilladelse, vil vi som regel se ejendommen "i virkeligheden" og kommer på besøg, hvor du viser rundt.
- Vi kan nu give dig vores "umiddelbare vurdering".
- Hvis vi mener, vi kan give tilladelsen, tager vi forbehold for, at naboer kan have vægtige bemærkninger.
- Vi sender projektet "i nabohøring" med en frist for bemærkninger på 14 dage.
- Når fristen for nabobemærkninger er udløbet, sender vi eventuelle bemærkninger til dig, så du kan kommentere på dem.
- Med dine bemærkninger er vi klar til at træffe afgørelsen.
- I tilladelsen kan vi stille betingelser (vilkår) om placering, størrelse, udseende, varighed mv.
- Samtidig med, at vi sender dig tilladelsen, annoncerer vi den på vores hjemmeside (lovpligtigt).
- Enhver med retlig interesse i sagen kan klage over vores afgørelse inden 4 uger. De klageberettigede er blandt andre en række landsdækkende natur- og landskabsbevarende foreninger samt andre myndigheder.
Se de nyeste landzonetilladelser
- Når klagefristen for landzoneafgørelsen udløber skal du have byggetilladelse til projektet.
- Hvis vi derimod vurderer, at vi ikke kan tillade projektet, sender vi efter besigtigelsen et begrundet afslag med klagevejledning.
Sagsbehandlingstid
Behandlingen af landzonesager og husdyrbrugssager tager sædvanligvis 12-16 uger fra vi har de nødvendige oplysninger. Sagsforløbet er forholdsvis langt på grund af høringer og klageperiode. Oveni kommer tid til byggetilladelse.