I områder, hvor der er langt mellem varmeforbrugerne, er der ikke mulighed for fællesløsninger for varme. Både fjernvarme, lokalvarme og mindre energifællesskaber bliver for dyre at etablere. Her er den eneste mulighed en individuel løsning.
På oversigtskortet over muligheder for varme i Helsingør Kommune er de områder, som er markeret med ”lokalvarme: nej” eller som ikke har nogen markering, kun egnet til individuelle varmeløsninger. Det er en god ide at starte med at undersøge dine muligheder på oversigtskortet.
Oversigtskort over muligheder for varme i Helsingør Kommune
Teknologiske løsninger
Der findes flere forskellige teknologier til individuel opvarmning af bygninger. De forskellige teknologier benytter forskellige kilder til at producere varme. De løsninger, som anbefales af Energistyrelsen, er varmepumper.
Varmepumper benytter strøm til at producere varmt vand til opvarmning og brug i boligen enten ved hjælp af luft- eller jordvarme. Teknologien til varmepumper er i dag veludviklet og bruger strømen effektivt til opvarmning, derfor er varmepumperne et bæredygtigt valg.
Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du gerne vil installere en varmepumpe. Ved luft-til-vand varmepumper kan der være støjgener, og ved jordvarme er der krav om tilladelser. Desuden kræver begge disse typer varmepumper, at du har et vandbårent varmesystem i din bolig.
Der findes også andre mulige teknologier til individuel varme for eksempel: luft-til-luft varmepumper og solvarmeanlæg.
Få mere viden
Læs mere om de forskellige slags varmeløsninger på Energistyrelsens hjemmeside eller kontakt Energistyrelsens rådgivningstjeneste for private
Fordele og ulemper
En individuel varmeløsning består af en varmeproduktion og opbevaring til varmt vand, som begge er tilpasset bygningens størrelse og behov. Varmeproduktionen består af en teknologi fx en varmepumpe, som ved hjælp af tilført energi varmer vand op, som så opbevares i en varmtvandsbeholder indenfor. Herfra cirkuleres der varmt vand til radiatorer.
Når du er alene om din varme, har du god mulighed for at tilpasse varmeløsningen til dine ønsker og behov. Du står dog selv for alle udgifter og vedligehold; og du er også selv ansvarlig for, at din varmeløsning lever op til gældende lovgivning, fx er der regler for både jordvarme og luft-til-vand varmepumper, som du skal være opmærksom på.
Du vælger selv, hvem du vil have til at installere din varmeløsning, men Helsingør Kommune anbefaler, at du vælger en autoriseret og/eller VE-godkendt installatør, afhængigt af hvilken type varmeteknologi, du vælger.